5 Mayıs 2008 Pazartesi

Beşi Bir Yerde


Diyet, spor gibi zor yöntemlerin yerine bir televizyon kanalında önerilen beş bitkilik zayıflama formülü kilo problemi olanların aktarlara hücum etmesine yol açtı. ‘Biz bu formülü zaten biliyorduk’ diyen aktarlar da uzmanlar da ‘beşi bir yerde’ furyası karşısında şaşkın. Yaz mevsimi yaklaştıkça önümüzdeki birkaç ayda ne yapsak da zayıflasak diye kara kara düşünenler de arttı. Her pazartesi başlanan diyetler, spor salonlarına hücum etmeler, haplar, iksirler, tarifler havada uçuşuyor. Ama bu aralar öyle bir formül ortaya atıldı ki epeydir ilgimizi çeken ‘doğaya dönüş’ trendine ‘cuk’ oturdu. Üstelik iddialara göre bu formülü bir kibrit kutusu peynire, yarım köfteye talim etmeden hafif bir diyetle birleştirdiğinizde birkaç ayda 15-20 kilo verdirdiği iddia ediliyor. Beş bitkinin kuru yaprağından oluşan bu formülü televizyonda duyan kadınlar ‘beşi bir yerde’lerine kavuşup bir an evvel zayıflamak için aktarlara koştu. Öyle ki daha bitkilerden birinin adını söyler söylemez aktarlar, ‘beşi bir yerde’ istediğinizi anlıyor. Bazı aktarlarda ise adını pek duymadığımız mate yaprağı gibi az miktarda stoklanan bitkiler için ‘Kalmadı’ yanıtını alabiliyorsunuz.
DİYETLE BİRLİKTE ETKİLİ
Peki, birkaç tanesine aşina olduğumuz bu otlar gerçekten bir mucize yaratıyor mu yoksa sonu hüsranla bitecek yeni bir zayıflama hikayesiyle karşı karşıya mıyız? Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü Şefi Prof. Dr. Ziya Mocan ‘Sadece bu bitkileri içerek zayıflamak zor’ diyor. Yani hiç boğazdan kısmadan bunları içeyim, yağlarımdan kurtulayım gibi bir durum hala hayal. Ama Mocan’a göre bu bitkiler gerçekten de zayıflamaya yardımcı oluyor: ‘Yeşil çay, biberiye, funda yaprağı hastalarıma diyetle birlikte içmelerini önerdiğim bitki çayları. Bu bitkiler metabolizmayı hızlandırıp, zayıflamaya yardımcı oluyor. Ama söylenildiği gibi ‘Her şeyi yiyin, üstüne bunları için zayıflayın’ gibi bir mucizevi durum söz konusu değil. Zaten bu bitkilerin çaylarının diyetle birlikte yağ çözücü, metabolizmayı hızlandırıcı etkileri olduğu biliniyor.’ Hamile ve tansiyon hastaları bu bitkileri kullanmasın YEDİTEPE Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Erdem Yeşilada bu beş bitkinin kilo vermeye yardımcı ve yağ yakma özelliğine sahip olduğunu söylüyor: ‘Mate yaprağında bulunan kafeinin tek başına idrar artırıcı etkisi var. Ancak yeşil çayla birlikte kullanıldığında bu kez yağ yakıcı etkisi ortaya çıkıyor. Funda yaprağı da idrar artıcı etkiye sahip. Biberiye ve kekik yağların emilimini azaltıyor ve kilo verdiriyor.’ Yeşilada’ya göre ‘beşi bir yerde’nin yağ yakıcı özelliğinden faydalanırken şu noktalara dikkat etmek gerekiyor: ‘Artan idrar miktarına bağlı olarak su kaybının fazla olması nedeniyle verilen kiloların geri alınması mümkün. Böbrek taşı, karaciğer fonksiyonlarında yetersizlik, ülser, yüksek tansiyon hastaları ve hamilelerin içmesi sakıncalı olabilir.’ Hepsinin ayrı bir özelliği var
FUNDA: Böbrek çalıştırıcı ve idrar sökücü olarak zayıflamaya yardımcı oluyor. Ancak uzun süre kullanılmasından kaçınılmalı.
BİBERİYE: Yağ eritici ve hazım kolaylaştırıcı bu bitki, vücutta biriken toksinleri atarak kilo vermeye yardımcı oluyor. Ancak hamilelerde düşüğe yol açabileceği de belirtiliyor.
KEKİK: Kekik suyunun kolesterol düşürücü ve spazm giderici etkileri biliniyor.
MATE: Yüksek oranda kafein içeren bir bitki. Bu bakımdan idrar artırıcı etkisi biliniyor. Yağ emilimini engelleyerek vücuttan su atımını kolaylaştırıyor. İştahı kapatarak zayıflamaya yardımcı oluyor.
YEŞİL ÇAY: Antioksidan özelliği olan yeşilçayın yağ yakıcı etkisinin de bulunduğu belirtiliyor. Sabah programlarını izleyip otları paketlemeye başlıyoruz ‘BEŞİ bir yerde’ formülü zayıflamak isteyen kadınlar kadar aktarların da yüzünü güldürdü. Aktarlar Derneği Başkanı Ayhan Ercan mucize olarak gösterilen otları aslında uzun yıllardır sattıklarını söylüyor. Ercan birkaç yıldır basında çıkan haberlerin bitkilere dönüşü sağladığını anlatıyor ve içinde bulunduğumuz durumu şöyle bir örnekle açıklıyor: ‘İnsanlar bir formülü televizyonda duyduğu zaman çok daha fazla etkileniyor. Öyle ki artık aktarlarımız dükkanlarına televizyon koymak zorunda kaldı. Kadınlar sabah programlarında bu tür formülleri görünce, program biter bitmez de kadınlar aktarlara koşuyor. Aktarlar ise programları izlerken, bitkisel bir formül verildiğini duyar duymaz o otları paketlemeye başlıyorlar.’ Ercan yoğun talebin bitkilerin fiyatlarını artırıp artırmadığı sorusuna ise şöyle yanıt veriyor: ‘Fiyatlarda biraz artış oldu. Ama artışın nedeni mate gibi yurtdışından (Paraguay) gelen bitkiler nedeniyle oldu. Matenin kilosu birkaç hafta içinde 50 YTL’den 70 YTL’ye çıktı.’
GÜNDE DÖRT BARDAK İÇİN: Uzmanların verdiği bilgiye göre bir litre kaynamış suya beş bitkiden birer çay kaşığı koyun ve 10 dakika demleyin. Aktar Abdullah Denli (üstte) bir litrelik çay hazırlamanın sağlık açısından olumsuz olduğunu, bitkilerde bakteri üremesinin önüne geçmek için her bardak için yeniden demlenmesi gerektiğini söylüyor. Hazırlanan çaydan günde en fazla dört bardak içilmesi öneriliyor.
netten